Artele marţiale au în general origine orientală şi presupun mai mult decât pregătirea pentru o confruntare fizică, dar dincolo de aceasta presupun şi o pregătire mentală, spirituală.
Există tendinţa, tot mai dezvoltată de a moderniza artele marţiale, dar aici trebuie să facem distincţia între denaturarea lor şi adptarea stilurilor la situaţiile, armele şi ameninţările actuale, ba chiar mai mult la stilul de viaţă din marile oraşe, de pe stradă şi din păcate şi de prin instituţii sau şcoli unde violenţele au atins un nivel foarte ridicat şi asta nu doar prin amploare lor şi mai ales prin gravitatea acestor evenimente.
Aşadar o artă marţială modernă , în cazul nostru aikido modern, păstrează toate caracteristicile tradiţionale ale stilului clasic, însă prin activitatea noastră încercăm să adaptăm stilurile de lupta, autoapărare, la capacităţile fizice şi psihice ale fiecăruia. Astfel consider că se pot obţine cele mai bune rezultate în dezvoltarea personală a fiecăruia dintre noi şi asta nu doar pe plan sportiv.
Astfel cum spuneam în România există o diversitate de arte marţiale japoneze şi nu numai. Între artele marţiale japoneze putem enumera: Karate-do care poate fi tradus ca: mâini goale; Jiujitsu care se bazează pe aruncări şi imobilizari pentru a neutraliza atacurile; Judo –avnd ca punct de plecare principiile tradiţionale din jiujitsu; AIKIDO – 合気道 – o îmbinare a mai multor stiluri de arte marţiale tradiţionale, bazându-se pe folosirea forţei adversarului, eschive şi pivotări în arc de cerc, denumirea fiind tradusă ‚”CALEA ARMONIZĂRII ENERGIILOR”, fiind un stil de lupta preponderent defensiv.
Desigur nu putem uita şi de sportul naţional al Japoniei, SUMO, un sport cu reguli aparent simple dar care au origini de natură religioasă.
Dacă în pregătirea fizică se urmăreşte în mod special exerciţiu pentru a capăta diferite abilităţi de a răspunde unor provocări dar şi dezvoltarea rezistenţei precum şi a forţei fizice, trebuie să nu neglijăm absolut deloc partea mentală. Pentru că oricâtă pregătire fizică şi tactică am avea un rol major îl reprezintă capacitatea de evita un confli. În acest sens este foarte importantă capacitatea de a rămâne relaxaţi şi a putea rămâne stăpîni pe situaţie, adică dezvoltarea autocontrolului, stăpânirii de sine şi a capacităţii de reacţie controlate.
Provocările de zi cu zi sunt enorme şi au diferite forme, întâlnim zi de zi tot felul de acţiuni şi situaţii care crează nervozitate şi disconfort. Un om stăpân pe calităţile lui fizice va fi avea întotdeauna mai multă încredere de sine.
Aşadar putem spune că prin antrenamentele săptămânale efectuat, în DOJO nu căpătăm doar abilităţi fizice de a reacţiona dar mai ales psihice. Aici trebuie menţionat că o lupta înainte de orice alt aspect se câştigă în prima faza mental şi apoi sunt puse in practică tehnicile de luptă.
Pentru a descoperi împreună AIKIDO– copii sau adulti- va aştept în sala de antrenament, SKY FITNESS- sala de fitness, aerobic, karate din sector 2.
Sensei Radu Traian DRIG- COLENTINA
Centura Neagră 2 Dan AIKIDO
Tel: 0723.079.254
Pingback:COD DE CONDUITA IN AIKIDO – Sala fitness | aerobic in Colentina | Doamna Ghica | Fundeni