Aminoacidul taurina

Numele de taurina vine din cuvantul latin Taurus, deoarece pentru prima oara a fost descoperit in secretia biliara a taurilor. Este un acid organic cu continut de sulf fiind cunoscut sub denumirea chimica de acid beta-aminoetilsulfonic. Ea este sintetizata din metionina ( aminoacid) si cisteina (amino neesential) si se gaseste in majoritatea tesuturilor cum ar fi creier, inima, tesut muscular, retina.

Nu este stocata in organism fiind un amino esential avand multe beneficii pentru sanatate doua foarte importante fiind sustinerea inimii si a intregului sistem cardiovascular.

Productia sa naturala nu este mare, sugarii luand doza zilnica din laptele matern, cei care sunt alaptati, laptele de vaca este slab in taurina , in acest caz suplimentarea cu formule de hrana pentru sugarii care nu sunt alaptati la san, contin taurina. Odata cu inaintarea in varsta, productia de taurina scade.

Sportivii, folosesc taurina ca supliment pentru regenerarea musculara , la reducerea depozitelor de grasime, creste capacitatea de concentrare, imbunateste memoria, atentia.

Principalele surse de taurina sunt carnea, fructele de mare, algele marine, pestele.

Suplimentarea cu taurina are un rol important in reducerea febrei musculare si a degradarii masei musculare, poate creste performanta in timpul activitatilor aerobe, ajuta la arderea grasimilor in timpul activitatilor fizice, sustine sistemul imunitar datorita rolului antioxidant, reducand inflamatiile, prevenind infectiile.

Suplimentarea cu taurina- 2 gr pe zi sunt suficiente, insa supradozare, nu exista , excesul este eliminat prin urina sau caile biliare.

Suplimentarea cu taurina poate fi facuta de vegetarieni, vegani, sportivii care doresc o performanta fizica mai mare, persoanele care sufera de diferite afectiuni si cele care vor sa aiba grija preventiv de sanatatea lor.

Insuficienta de taurina influenteaza :

-nivel scazut de cisteina si metionina

-cantitati insuficiente de vit A, zinc si B6

-infectii micotice

-imbatranirea

Inca un punct pe care vreau sa l discut, taurina din bauturile energizante. Nu este daunatoare, doar ca unele din ele au zahar. Desigur, exista si variantele fara zahar. Sunt ok de consumat , o cantitate mica de taurina promoveaza efectul cafeinei asupra reducerii oboselii. Aveti grija, deoarece am auzit cazuri care consuma zilnic cantitati mari din aceste bauturi.

Lasă un răspuns