COD DE CONDUITA IN   AIKIDO
COD DE CONDUITA IN AIKIDO

COD DE CONDUITA IN AIKIDO

Reguli de comportament in DOJO:

 

  1. AIKIDO începe şi se termină cu salutul (REI). Intrarea şi ieşirea din dojo sunt însoţite de salut. Este un semn de respect faţă de spaţiul unde avem şansa de a ne antrena şi de a evolua, precum şi faţă de cei care au păstrat viu spiritul Aikido-ului, transmiţându-l din generaţie în generaţie.

   Pe Tatami fii mereu atent ( concentrat) si pastreaza o tinuta corecta, martiala, demna, indiferent de oboseala. Nu te lasa sustras de ce se petrece in jur.

  Nu parasi Tatami in timpul antrenamentului decat in cazuri extreme, deoarece ii deranjezi pe ceilalti, dai dovada de lipsa de respect fata de Do si de Dojo.

  Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face!

  Respecta pe cei mai varstnici, respecta-ti partenerul, respecta-i pe toti cei din jurul tau.

  Fii modest si ai rabdare!   

  In Dojo de Aikido nu se practica alte sporturi! Exercitiile de Aikido facute cu seriozitate si sinceritate sunt suficiente pentru dezvoltarea oricarei calitati fizice!

  • O tehnica incepe si se termina cu Kamae. Un procedeu este un tot, cu inceput si sfarsit, cu respiratie completa (atat inspiratie cat si expiratie), cu concentrarea Ki-ului in Seika-no-itten, urmata de explozia Ki-ului;
  • Fii relaxat si pastreaza-ti cumpatul !
  • Incearca sa „primesti” armonios atacul adversarului si nu hotara dinainte procedeul de aparare pe care il vei folosi;
  • Nu uita ca inainte de a incepe miscarea (tehnica de aparare) trebuie sa iei contact „mintal” cu adversarul, cu Ki-ul sau;
  • Nu privi niciodata in jos! Priveste in jurul tau cu capul sus!

Exercitiile de Aikido se fac cu viteza mica, dar cu Ki mult;

Procedeele corect executate nu pot produce accidente. Astfel orice accident este dovada indisciplinei celui accidentat. Fii modest si ai rabdare, cu fiecare antrenament progresezi cate putin


  1. Un prim aspect legat de disciplină şi respect este punctualitatea. Dacă totuşi se întâmplă să întârziaţi, echipaţi-vă şi aşteptaţi pe margine, în seiza, în linişte, permisiunea instructorului de a intra în antrenament.

    3. În Dojo se respectă Do (Calea) şi pe cei care se antrenează; nu se vorbeşte tare, nu se râde, se intră numai desculţ şi cu capul descoperit; nu se foloseşte Dojo pentru îmbrăcare şi dezbracare. Dojo-ul este un loc al liniştii, al calmului şi concentrării. Dojo-ul nu este teren de joacă în timpul antrenamentului, în dojo nu se întreprind activităţi gălăgioase, haotice.

    Toate activităţile din dojo trebuie să fie guvernate de preocuparea pentru siguranţa fizică şi de curtoazie faţă de ceilalţi.

    4. În mod normal, antrenamentele se desfăşoară sub conducerea instructorului sau a unuia din elevii seniori, desemnat de acesta. În situaţii excepţionale, sarcina de
    coordonare este preluată de elevul cel mai mare în grad prezent în sală. Indiferent de cine conduce antrenamentul, atitudinea de respect şi consideraţie faţă de acea persoană trebuie să fie aceeaşi. Practicantul ar fi bine să accepte de la început disciplina impusă precum şi toate exigenţele antrenorului/instructorului; indicaţiile acestuia trebuie să fie urmate fără comentariu.

    5. În antrenament se intră doar cu echipamentul adecvat (karate-gi, trening) bine ajustat, în permanenţă curat (spălat şi călcat) şi cu picioarele goale. Un aikido-
    ka trebuie să fie curat; unghiile trebuie să fie tăiate scurt, părul lung trebuie străns
    (legat) pentru a nu acoperi ochii, îngrjit şi să nu se poarte obiecte metalice în timpul antrenamentului (bijuterii: ceas, inel, verghetă, lănţisor, agrafe mari, etc).

    6. Un aikido-ka trebuie să fie în permanenţă atent şi concentrat şi să păstreze întotdeauna o ţinută marţială, demnă, indiferent de gradul de oboseală. În timpul
    antrenamentului nu se mănâncă, nu se mestecă gumă. Nu se întrerupe lucrul şi nu se părăseşte dojo-ul decât în situaţii excepţionale şi doar după obţinerea permisiunii instructorului/antrenorului.
    7. Toate activităţile se întreprind doar la comanda instructorului. În timpul
    antrenamentului nu se vorbeşte şi toată atenţia este dirijată asupra exerciţiului
    efectuat şi asupra explicaţiilor / instrucţiunilor primite. Se lucrează cu onestitate, dar cu grijă şi consideraţie faţă de partener, indiferent de vârsta sau nivelul lui.

    Sunt permise discuţiile de la antrenor/instructor la elev, de la elev la antrenor/instructor dar nu sunt permise discuţiile între elevi.

    Principiul este că în Dojo se lucrează, se învaţă şi nu se vorbeşte.

    8. Antrenorul/instructorul are dreptul de a elimina imediat din antrenament un elev al cărui comportament nu se încadrează în limitele enunţate mai sus sau care manifestă o lipsă de control fizic sau psihic de natură să pericliteze propria lui siguranţă sau pe cea a colegilor. De asemenea, nu vor fi toleraţi elevi care se manifestă necorespunzător, violent, etc. în public, aducând prejudicii imaginii clubului sau disciplinei de arte marţiale practicate.

    9. Respectă-i pe cei mai vârstnici, respectă-ţi partenerul, respectă-i pe toţi cei
    din jurul tău. Respectă centurile superioare centurei tale. Centura superioară până la cea a antrenorului/instructorului impune respect.

    10. Salutul se dă de fiecare dată când se intră sau se iese din Dojo precum şi la
    întâlnirea dintre practicanţi. Salutul se dă numai in poziţia seiza.

    11. În timpul antrenamentului o mişcare greşit executată, fără control, poate să
    dăuneze partenerului. Deci respectaţi indicaţiile antrenorului/instructorului şi nu transformaţi antrenamentul într-o întrecere de forţă sau orgoliu. Nu trebuie să
    dovediţi ceva anume, trebuie numai să învăţaţi şi să descoperiţi lucruri noi.

    Antrenamentul trebuie să fie o plăcere, să se desfăşoare sub control, pentru evitarea accidentelor; deci fără nervi.

    13. Disciplina trebuie păstrată pe tot parcusul antrenamentului cât şi la începerea şi terminarea acestuia. Dezbrăcarea şi îmbrăcarea la vestiare trebuie să se facă în linişte şi într-un timp cât mai scurt.

    15. Folosiţi tehnicile de aikido ca autoapărare, numai în cazuri de forţă majoră,
    atunci când viaţa vă este pusă în pericol.

    16. Daţi dovadă prin ceea ce faceţi, prin comportamentul vostru atât în familie cât şi în societate că sunteţi nişte oameni deosebiţi.

 

Sensei Radu Traian Drig 2 DAN Aikido Modern

Sala de fitness, aerobic Sky Fitness Doamna Ghica, Colentina

Tel: 0723.079.254

 

Lasă un răspuns