Ce mancam dupa antrenament?
Ce mancam dupa antrenament?

Ce mancam dupa antrenament?

O pizza ca am muncit si azi la sala, mi –a spus o clienta . Lasand gluma la o parte si vorbind din proprie experienta, multe femei nu mai mananca nimic, mai ales daca antrenamentul este in partea a doua a zilei. Masa de dupa antrenament trebuie sa aiba legatura cu intensitatea antrenamentului , coreland antrenamentul cu ceea ce mananci plus ora la care mergi la sala.

In cazul in care mergi la sport dimineata, micul dejun ar fi bine sa fie bogat in proteine slabe, sa contina glucide cu absorbtie lenta cum ar fi fulgii de ovaz si putine zaharuri simple. Un mic exemplu ar fi o omleta cu 3 albusuri, o rosie si o felie de paine integral, sau sau sendvis cu carne slaba( ton, peste, curcan), 2 linguri de avocado si putina salata verde..etc.. In cafea puteti adauga un varf de lingurita de miere. Dupa antrenament un shake proteic si sau un fruct cu indice glicemic mic si va continuati ziua cu mese normale.

Daca intri in categoria celor care merg la sala dupa amiaza sau seara, trebuie sa avem grija mai mare. Ca o regula, recomandarea este sa mancati mediu la micul dejun si bine la pranz. Masa de pranz trebuie sa fie cea mai importanta masa a zilei atunci cand va antrenati dupa amiaza sau seara. Ca recomandare, la masa de pranz va trebuie o sursa de proteine complete( muschi de vita, curcan, ton, muschiulet de porc), o garnitura de orez brun( circa 40-50 gr nefiert) si 5-10 linguri de legume verzi( conopida, sparanghel, broccoli..etc). Masa de dupa, depinde tipul antrenamentului la care ai participat. Cu cat antrenamentul este mai usor, cu atat mananci mai lejer.

Ai fost la un antrenament gen Yoga, Pilates, adica un antrenament usor, nu trebuie sa mananci mai mult ca de obicei. Dupa acest tip de antrenament poti manca o salata cu multe legume si ceva proteine usoare gen o branza slaba, ton, iaurt.

Daca ai fost la un antrenament cardio cu greutati usoare, sau cu greutatea corpului,  ar trebui sa mananci suplimentar o portie de proteine, pe langa legumele preparate dietetic. Exemplu in cazul persoanelor de sex feminin: salata de legume asortate cu o felie de branza telemea sau in locul branzei o omleta din 4 albusuri. In cazul barbatilor o portie de somon la cuptor cu legume.

In cazul unui antrenament moderat de cardio, kickboxing, pe langa legume poti adauga 2-3 linguri de quinoa sau orez si  o portie de proteine usoare gen peste slab, pui, curcan.

Dupa un antrenament greu, HIIT, spinning, tabata, este indicat sa consumi legume mai satioase ( mazare, fasole) cu 3-4 linguri de quinoa, cartof dulce sau orez integral plus 150-200 grame de ton sau curcan sau muschi de vita.

Pentru cei practica bodybuilding vom face un articol ulterior. Pentru sfaturi legate de antrenament si alimentatie contactati antrenorul de la Sky Fitness, sala de fitness din Voluntari, Fundeni.

Lasă un răspuns