Cum combinam alimentele corect?

Foarte des sunt intrebat de clientii salii cum combinam alimentele, ce mancam la diferite mese. In acest articol voi prezenta in mare cum trebuie sa le asociati asa incat sa nu va ingrasati, sa nu aveti probleme de balonare, etc.. Nu voi putea sa scriu doar cateva randuri fiind destul de multe de spus insa voi incerca sa fiu cat mai concis.

De ce asociem alimentele?

Sursele de nutritienti( proteine, glucide, lipide) sunt asociate in mod natural, prea putine fiind alimentele care contin un singur nutrient. Si va voi exemplifica: carnea are proteine( proteinele complete se gasesc doar in produsele de origine animala) si grasimi( alune, migdale, ulei de masline), laptele, de asemenea, ovazul are glucide si proteine. Pana si fructele si legumele contin pe langa glucide o cantitate mai mica de proteine si lipide. Atunci cand asociem alimente in cadrul unei mese o facem pentru a imbunatati gustul sau aspectul alimentelor. Problema este ca aceasta asociere nu este sanatoasa de cele mai multe ori insa totul depinde de noi ceea ce ne dorim.

Care sunt efectele asocierii alimentelor?

In afara faptului ca asocierea alimentelor in retete se face pentru caracteristicile organoleptice (adica miros, aspect si gust), aceasra asociere poate avea si doua mari categorii de efecte:

EFECTE BENEFICE

  • sa potentam asimilarea unor nutrienti cum ar fi de exemplu laptele sau untul adaugat in piureul de cartofi
  • blocarea sintezei sau asimilarii unor toxine: exemplu acidul fitic continut de anumite plante, blocheaza asimilarea mineralelor toxice din peste)
  • ajuta la stimularea digestiei – carnea consumata cu ananasul( acesta din urma contine enzime digestive care ne ajuta la dizolvarea proteinelor)
  • stimularea florei intestinale- iaurtul cu fibrele solubile cum ar fi cerealele din ovaz

 

EFECTE NEGATIVE

  • se blocheaza asimilarea unor nutrienti importanti
  • se creeaza mediul optim pentru sinteza de compusi toxici( exemplu- carnea si pestele la aceeasi masa)
  • se blocheaza anumite enzime care asigura digestia optima( asocierea de branza cu carne la aceeasi masa)
  • stimularea depunerii grasimii corporale prin combinarea alimentelor cu indice glicemic mare cu surse concentrate de grasimi

 

In cazul in care combinam surse dense de carbohidrati cum ar fi zahar, faina, cu surse dense de grasimi, exemplu unt, ulei, apare o afectare negativa a senzatiei de satiete, creierul percepand ca ai mancat doar o parte din aceste calorii, devenind foarte usor sa mananci mai mult decat este nevoie. In fapt, totul tine de cantitatile mancate. De exemplu daca peste o salata de cruditati punem o lingurita de ulei nu putem spune ca am mancat la aceeasi masa carbohidrati si grasimi.:).

REGULI PENTRU COMBINAREA ALIMENTELOR

Incepem cu ceea ce ne place multora si ma refer la carne. Carnea si organele au nevoie de un mediu acid pentru digestie deci at trebui consumate ori singure or la inceputul mesei. O combinatie buna este asocierea cu legumele. Multi se tem de combinatia carne cu orez sau cu cartofi fierti,copti. Dupa antrenament este foarte buna aceasta combinatie. NU O MANCATI SEARA !

Peste cu fructele de mare, se digera usor putand fi asociate cu alimente mai dense nutritiv iar lamaia adaugata are rol protector si antioxidant.

Ouale, este bine sa fie consumate singure sau alaturi de alimente usor digerabile cum ar fi legume cu continut scazut de carbohidrati, fierte sau coapte.

Lactatele- se combina bine cu nuci, legume, salate, seminte( in, susan, canepa..etc). Pentru copii este contraindicata combinatia lapte cu cereale integrale deoarece este afectata asimilarea calciului.

Leguminoasele- fasole, naut, soia, mazarea- ca si in cazul meu, pot provoca fermentatia in tubul digestiv daca nu sunt preparate corect- prin inmuiere, fierbere-.

Sursele de carbohidrati si fibre

Tulpinile si frunzele se recomanda a fi consumate langa carne, lactate, oua, iar cele care au mai mult amidon gen cartofi, morcovi, langa alte legume.

Fructele, asa de mult apreciate, in general trebuie mancate separat de alte alimente datorita acizilor organici care ar putea influenta secretia de enzime digestive si pentru a evita fermentarea. Unele legume sunt considerate fructe – rosii, ardeii, vinetele, la fel dovlecii, castravetii, bamele care sunt trecute la categoria fructe. Ananasul, kiwi, papaya au si enzime proteolitice care ajuta la digestie.

Cerealele ar trebui evitate, cel mai mult cele cu gluten, in special painea. Inca nu s-a gasit un inlocuitor pentru paine. Se combina bine cu leguminoasele pentru ca isi completeaza profilul de aminoacizi.

Sursele de grasimi sanatoase

Nucile, semintele, pot fi mancate cu legume sau iaurt. Nu trebuie combinate cu branza, carne, fructe. Asa si avocado si maslinele.

Asocieri gresite si cu asta am terminat!

Discutam acum putin despre cateva clasice, care trebuie evitate:

  • carnea si branza la aceeasi masa deoarece branza afecteaza digestia carnii. Atentie mare la combinatia clasica pentru copii : paine, sunca si cascaval.
  • Sursele concentrate de grasimi si carbohidrati cum ar fi painea cu gem si unt, deoarece painea are amidon-glucoza, gemul are fructoza iar untul grasimi. Reprezinta o combinatie perfecta pentru cine vrea sa se ingrase.
  • Branzeturile grase cu fructe cum ar fi rosiile cu branza, branza cu strugurii. Nu mai aduc in discutie lasagna, cartofii prajiti. Ce se intampla de fapt? Aceste combinatii trimit semnal creierului pentru sinteza si depunerea de grasimi in acealasi timp trimitand si substantele necesare
  • Combinatia orez- carne dupa un antrenament intens este ok, pentru a reface rezervele de glicogen terminate si pentru a-i furniza corpului proteinele necesare refacerii tesutului muscular distrus
  • Branza cu paine, lapte cu cereale, alimente care se digera greu si blocheaza tubul digestiv.
  • Nuci si seminte cu fructe uscate

 

Sunt atat de multe de spus insa am incercat sa vorbesc de combinatiile clasice. Sper ca acest articol sa va fie de folos in alimentatia voastra!

Sky Fitness sala de fitness | aerobic Doamna Ghica | Fundeni | Colentina | Voluntari.