Despre gluten

Ce este de fapt acest gluten? Este o proteina incompleta ( doar cele de origine animala sunt proteine complete) si se gaseste in cereale ( orz, grau, secara). Se foloseste de obicei in panificatie ca aditiv pentru ca glutenul se ataseaza de de dioxidul de carbon eliberat de drojdie si ajuta la cresterea produselor de panificatie, facand aluatul pufos, elastic… De asemenea il mai putem gasi in bere, paste, medicamente, inghetata, maioneza din comert, mezeluri..etc.

Ce face glutenul?

Intoleranta la gluten sau boala celiaca a devenit din ce in ce mai deasa in ultima perioada. Atunci cand ajunge in stomac, creierul nostru nu o vede ca pe o substanta hranitoare, o vede ca pe o substanta straina , trimitand anticorpi sa o atace, insa ataca propriul tesut , acele mici vilozitati care se afla la nivelul intestinului iar in timp, nu mai pot absorbi toti nutrientii din hrana de care ai nevoie.

Cu cat ne adancim mai mult in aceasta intoleranta la gluten, putem ajunge la probleme grave cum ar fi cancerul , probleme la glanda tiroida, etc.

Chiar daca nu ai intoleranta la gluten, tot este bine sa renunti la el.

La origini omul nu consuma cereale ci era vanator-culegator.

Simptomele intolerantei la gluten sunt:

-diaree sau constipatie cronica

-balonare

-anemie

-oboseala

-varsaturi

-dermatite

-schimbari bruste de dispozitie.

Viteza, reflexele, reducerea inflamatiei, grabirea refacerii, reducerea retentiei de apa, cresterea testosteronului si lista poate continua sunt efectele scoaterii glutenului din alimentatie.
Sfatul meu este sa incerci o luna de zile sa renunti la gluten sis a vezi cum te simti. Vei gasi multe produse cu care sa inlocuiesti glutenul: hrisca, mei, quinoa, orez salbatic. Este simplu sa-ti alcatuiesti meniul zilnic, chiar daca ai renuntat la gluten.

Pentru alcatuirea unui meniu adecvat nevoilor tale, Adir Florin, nutritionist si antrenor la Sky Fitness Colentina, va poate ajuta.

 

Lasă un răspuns