Proteinele
Proteinele

Proteinele

Jakob Berzelius spunea “Numele de proteină pe care îl propun pentru denumirea compusului organic rezultat prin oxidarea fibrinei sau albuminei, l-am derivat din grecescul πρωτειος (proteios) deoarece pare a fi substanța primitivă sau principală din nutriția animalelor.

Esentiale in procesul de slabire, in cresterea musculara si in imbunatatirea metabolismului, proteinele sunt structura de baza a celulelor vii. Ele sunt formate din aminoacizi care sunt de doua feluri, esentiali si neesentiali. Sunt 20 de aminoacizi dintre care 9 sunt esentiali, nu sunt produsi de corp asa ca trebuie introdusi cu ajutorul dietei.

In anii 70-80, cei care practicau culturismul aveau o intrebare: cat de multa proteina trebuie sa consum zilnic pentru a dezvolta masa musculara? Dupa ce aceasta dilema a fost rezolvata a urmat intrebarea care este cea mai buna sursa de proteina?

Proteinele se impart in:

-proteine de origine animala( proteina completa cu toti aminoacizii esentiali)

-proteine de origine vegetala( ii lipsesc unul sau mai multi aminoacizi)

O alimentatie sanatoasa nu trebuie sa excluda proteinele de origine vegetala, procentul intre proteina animala si cea vegetala fiind de 2/3 in favoarea celei animale. O persoana adulta trebuie sa manance zilnic pentru mentinerea musculaturii in jur de 0.8gr/per kg corp, persoanele sedentare, 1,1—1,3 gr/ kg corp cele care efectueaza effect fizic moderat. Pentru cei care fac sport aportul de proteina trebuie sa fie marit intre 1,5 si 2,2 gr/ kg/corp. Un gram de proteine are 4 calorii. La o masa nu trebuie consumate mai mult de 30-35gr de proteina deoarece corpul nu o poate asimila iar excesul il depune sub forma de grasime. Foarte important de retinut este faptul ca atunci cand consumati o cantitate mare de proteina este indicat sa beti si suficienta apa deoarece metabolizarea proteinelor produce amoniac  si nitrogen care vor suprasolicita  rinichii si ficatul pentru a ii elimina.

Cele mai importante surse de proteina vegetala sunt: leguminoasele (mazarea, nautul, lintea, fasolea), nucile, alunele, semintele, pseudocerealele (mei, hrisca, quinoa), cerealele (in special cele cu bob mic), ciupercile….

Caseina si zerul – proteinele din lapte

Destul de ieftina si bogata in aminoacizi insa au o problema in sensul ca laptele contine si un glucid, lactoza, care nu este digerat bine de toti.

Pestele- reprezinta o sursa complete de proteina insa valoarea lui este data de continutul mare in grasimi tip omega3, foarte benefice asupra sanatatii.

Carnea- reprezinta un aliment foarte valoros din punct de vedere nutritive aducand proteine de calitate, foarte bune.

Ouale- Galbenusul contine si grasimi esentiale, colesterol, lecitina, vitamine, minerale, pe cand albusul contine doar proteina si apa. Se digera foarte bine si protein lui este absorbita in proportie foarte mare.

Leguminoasele- mazarea, lintea, nautul, fasolea, soia- prin combinarea proteinelor de origine vegetala se pot aduce aminoacizii esentiali in cantitatile optime. Au avantajul ca vin insotite de cantitati mari de fibre si au un pH alcalin, compesand intr-o dieta echilibrata pH-ul acid al proteinelor de origine animala.

Sper ca v-au fost de folos aceste articole despre lipide, carbohidrati si protein urmand sa publicam cum se combina alimentele intr-o dieta sanatoasa.

Sky Fitness, sala de aerobic, fitness din Voluntari | Colentina.

Un comentariu

  1. Pingback:Cum combinam alimentele corect? – Sala fitness | aerobic in Colentina | Doamna Ghica | Fundeni

Lasă un răspuns