Este o intrebare frecventa pe care o aud in sala si m- am decis sa spun cateva randuri, sa va dau cateva sfaturi despre acest subiect. Ca sa stii ce trebuie sa mananci, trebuie sa tii cont de anumiti factori si anume: obiectivul pe care il ai, intensitatea antrenamentului, daca exista anumite probleme medicale, de asemenea importanta este ora la care mergi sa-ti faci antrenamentele.
Daca mergi la antrenament dimineata, recomand o sursa de glucide cu absorbtie lenta gen ovaz, proteine slabe si eventual putine zaharuri simple cum ar fi o lingura de gem dietetic. Va dau un exemplu: omleta din 3,4 albusuri, 1 galbenus, 3 linguri de ovaz amestecate cu apa si 1 lingura de gem dietetic. Dupa antrenament un shake proteic, un baton proteic fara zahar sau o portie de fructe de padure, este perfect. Restul meselor vor fi mese normale, fara prajeli, bauturi cu zahar, etc. Cat mai putine glucide la masa de seara, eu recomand o salata cu o proteina usoara: peste slaba, branza slaba, carne slaba.
Daca faci sport seara sau mergi la sala dupa serviciu, lucrurile se complica, deoarece fiind tarziu nu mai poti manca ceea ce-ti doresti. Asa cum am scris mai sus, eu personal merg pe salata verde sau salata de vara( exclus rosiile) si o friptura din piept de pui sau curcan, vita, peste slab. Daca practici bodybuilding, imediat dupa antrenament shake proteic plus alte suplimente nutritive, fiecare cu formula lui de refacere iar la o ora dupa shake, salata cu proteina. Evitam consumul de carbohidrati la ultima masa, inainte de somn.
Masa de pranz, pentru ca nu am vorbit deloc despre ea, ar trebui sa fie compus din 30-40 gr orez integral, cantarit crud, quinoa sau cartofi fierti, copti, circa 2-300 grame cantarit gatiti si cateva linguri de legume verzi ( spanac, brocolli, sparanghel) si o friptura de vita, curcan, pui, ton, muschi de porc fara grasime, la alegerea dumneavoastra, una din aceste surse de proteine.
Pentru un antrenament si o dieta personalizata, Adir Florin, antrenor si nutritionist la Sky Fitness Colentina, va poate ajuta.