Cum suna asta? Te ingrasi, slabesti, iar te ingrasi iar slabesti? Stiu, va place asa de mult cand tineti dieta minune si slabiti foarte rapid! Cui nu i place? Dar este sanatos sa slabesti asa de rapid? Cum reusesti sa mentii acea greutate? Sau faci parte din categoria celor care dupa ce au slabit rapid in 2 saptamani, te ai ingrasat mai mult decat voiai, in urmatoarele 2 saptamani?
Ce este de fapt acest efect?
Este o situatie destul de intalnita care apare dupa ce ati tinut o dieta in care ati pierdut multe kilograme, reveniti la vechile obiceiuri alimentare , ducand la obtinerea kilogramelor pierdute. Cu cat se repeta mai mult acest proces, cu atat mai greu va fi sa pierdeti in greutate, ducand la un impact negativ asupra metabolismului vostru, sanatatii voastre.
Care ar fi problemele de sanatate pe care le provoaca efectul yo-yo?
- provoaca apetit crescut – celulele grase produc in corp hormonul leptina care comunicand cu creierul si transmitand semnale ca organismul are suficiente depozite, ii dau creierului o impresie de satietate. Atunci cand slabiti, inseamna ca pierdeti grasime, mai putina grasime inseamna mai putina leptina , iar acesta este unul din motivele pentru care ne este foame in timpul dietelor.
- poate determina formarea de mai multa grasime si pierderea masei musculare. In cazul efectului yo-yo, procentul de grasime se dubleaza ceea ce inseamna si scaderea in masa musculara. Recastigarea kilogramelor pierdute , inseamna acumularea mai rapida de tesut adipos. Este recomandat ca in timpul dietelor sa faceti si exercitii fizice, pentru tonus si cresterea masei musculare, care asa cum se stie, grasimea nu consuma calorii, in timp ce masa musculara face asta.
- Creste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, mai ales daca sunteti predispusi la inflamatii, care pot provoca diferite boli si infectii , in timp aparand afectiunile de inima si devoltarea rezistentei la insulina.
- Poate aparea diabetul zaharat de tip 2, deoarece acest slabit, ingrasat, in mod repetat, influenteaza hormonii, mai exact hormonul stresului- cortizolul. Nivelul crescut al acestui hormon duce la cresterea depozitelor de grasime la nivelul abdomenului, fapt care duce la cresterea riscului imbolnavirii de diabet si probleme cardiace.
- Poate sa creasca tensiunea arteriala, deoarece cresterea in greutate , inclusiv datorita acestui efect, duce la cresterea tensiunii arteriale.
Asadar, sfatul meu este sa adoptati un regim de viata sanatos, care sa includa si exercitii fizice, pe termen lung. Lasati aceste prostii de diete, pastile minune care va fac sa slabiti in 2 saptamani cat altii in 2..3 luni de mancat ok si exercitii fizice. Nu exista scurtaturi! Exista vointa si rabdare!