Aikido- un stil de viata

Aikido modern este calea ce îmbină armonios sportul cu dezvoltarea psihică, morală şi spirituală, adaptată fiecărui individ, indiferent de categoria socială, religioasă din care face parte, practicat în aceeaşi măsură de copii şi adulţi, indiferent de sex, vârstă sau calităţi sportive!

„Arta Păcii se bazează pe patru mari virtuţi: Curaj, Înţelepciune, Iubire şi Prietenie, simbolizate prin Foc, Cer, Pământ şi Apa.” (Morihei Ueshiba – ARTA PĂCII)

Aikido este o artă marţială ce are la bază armonia între spirit, minte şi trup şi relaţia interumană. Ca principiu, Aikido poate fi practicat de orice persoană, prin îndrumarea calificată a unui antrenor (sensei), fiecare practicant având posibilitatea de a-şi depăşi limitele fizice şi spirituale, ajungând la acea armonie interioară ce poate să îl conducă pe nişte căi nebănuite.

Senzaţia fiecărei persoane despre Aikido e diferită, depinzând de ceea ce vrea să înveţe practicând Aikido. Tehnicile de baza pot fi învăţate în scurt timp. Principiile care stau în spatele tehnicilor pot cere ani întregi de studiu.

Aikido este în primul rând un sistem de luptă şi un mijloc de auto-cultivare şi dezvoltare personală. Toate tehnicile Aikido sunt învăţate prin cooperare, într-un ritm adaptat abilităţilor fiecărui practicant.

Din punct de vedere tehnic , Aikido îşi are rădăcinile în câteva stiluri de jiujitsu, în particular Daito Ryu Aikijutsu, ca şi în alte arte marţiale de lupta cu sabia, cuţitul, bastonul şi lancea. Multe dintre tehnicile de Aikido sunt rezultatul inovaţiei personale ale Maestrului Morihei Ueshiba.

Fondatorul spunea: Singurul mod în care pot să explic cu adevărat Aikido, este să desenez un triunghi, un cerc şi un pătrat.
– Un triunghi cu vârful în sus reprezintă focul , pe când unul cu vârful în jos reprezintă apa. Cele 3 laturi ale triunghiului reprezintă diferite trinităţi: cerul, pământul şi omenirea; mintea, corpul şi spiritul; trecutul, prezentul şi viitorul, etc. Un triunghi reprezintă dimensiunea circulaţiei ki-ului.

Cercul este emblema universală a infinitului, perfecţiunii şi eternităţii. Natura se exprimă în cercuri, circuite şi spirale. cercul poate reprezenta zero-ul, vidul care împlineşte toate lucrurile. Reprezintă dimensiunea lichidă.

Pătratul este stabil, ordonat şi material. Stă la baza lumii fizice, compuse din pământ, apă, foc şi aer. Pătratul reprezintă dimensiunea solidă.

BENEFICIILE AIKIDO:

 • Vă îmbunătăţeşte viaţa pe toate planurile , contribuie la menţinerea şi întărirea stării de sănătate fizică şi psihică;
 • Asigură un bun sistem de autoapărare;
 • Dezvoltă coordonarea şi flexibilitatea, mobilitatea – asigură antrenarea reflexelor şi reacţiilor fizice şi psihice;
 • Duce la creşterea vigilenţei, contribuie la dezvoltarea concentrării;
 • Eliberare de stres, relaxare. Practicarea cu regularitate conduce la încrederea în sine şi formarea unei filosofii practice de viaţă;
 • Utilizează exerciţii pentru respiraţie şi meditaţie;
 • Rezolvarea conflictelor. Abilitatea de a rezolva orice ţi se întâmplă sub forma de atacuri fizice sau verbale;
 • În dojo (sala de antrenament) socializezi, poţi întâlni oameni interesanţi, cu caracter puternic;
 • Asigură un mod plăcut şi util de a-ţi petrece timpul;

FILOZOFIA AIKIDO:

 • Cuvântul japonez Aikido poate fi tradus ca drumul sau calea (DO) armonizării sau contopirii (AI) energiei sau spiritului (KI). Prin urmare, Aikido este calea armonizării energiei.Deşi Aikido este învăţat cu ajutorul tehnicilor, totuşi Aikido nu înseamnă tehnicile în sine. Prin practicarea tehnicilor se învaţă principiile. Aceste principii, integrate întâi în corpul şi apoi în mintea unui practicant de Aikido, oferă opţiuni nelimitate de a trata agresiunea şi violenţa în orice formă, indiferent dacă ea apare în sala de antrenament, pe stadă, la lucru, acasă sau în noi înşine. Nu e nevoie de cuvinte pentru a exprima aceste principii.
 • Aikido se învaţă cel mai clar prin practica reală.
 • Aikido nu este un mod de a te lupta cu duşmanii sau de a-i învinge, este o cale de a reconcilia lumea şi de a face din toate fiinţele umane o familie, astfel putem identifica două idei principale:
 • O angajare în rezolvarea paşnică a conflictelor ori de câte ori este posibil;
 • O angajare în autoperfecţionare prin practicarea Aikido.

 

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

 • Pot folosi imediat Aikido pentru autoapărare?

Este necesară o perioadă de antrenament (mai mică sau mai mare, în funcţie de calităţile fizice, psihice şi de motivaţiile fiecărui practicant).

 • Trebuie să fiu într-o formă fizică deosebită?

Nu. Conditia fizica vine cu timpul.

 • Cât de dure sunt antrenamentele?

Aikido este una dintre cele mai dinamice arte , oricum, la început, tehnicile sunt învăţate mai lent.

 • Sunt obligat să execut o tehnica dacă nu vreau?

Nu, la început puteţi sta deoparte la orice tehnică pe care nu vă simţiţi în stare să o executaţi. Oricum e bine să încercaţi să o executaţi, respectând indicaţiile instructorului.

 • Dacă încep să practic Aikido acum, voi fi cel mai slab din sală. Nu mă voi face de râs?

Orice elev vechi a fost începător. Toţi din sală ştiu câte eforturi au făcut pentru a avansa. Nu se uită niciodată începuturile. Veţi fi uimit să vedeţi de câtă bunăvoinţă veţi avea parte din partea celorlalţi. Antrenamentele nu sunt excesiv de obositoare şi pot fi urmate de oricine.

 • Fetele pot face faţă antrenamentelor?

Da. În Aikido nu este importantă forţă musculară ci felul în care aceasta este folosită. Fetele se antrenează împreună cu băieţii pentru a putea simţii din timpul antrenamentelor forţa masculină cu care ar trebui să se confrunte în viaţa din afara sălii, iar băieţii învaţă că fetele nu trebuie subestimate!

 • Cât timp trebuie consacrat acestei discipline?

Două antrenamente pe săptămână la sală, la care se adaugă antrenamentul individual efectuat acasă, la indicaţiile instructorului.

 • Cu ce trebuie să mă îmbrac la primul antrenament?

Cu haine lejere (nu jeans sau pantaloni scurţi). Un tricou şi o pereche de pantaloni de trening vor ajunge pentru început.

 • Ce fel de uniforme se folosesc la Aikido?

Se folosesc uniforme standard de karate sau de Judo.

 • Se pot practica simultan Aikido şi alte arte marţiale?

Da, dar vă sfătuim să nu le începeţi pe ambele în acelaşi timp.

 • În Aikido se lucrează cu arme?

Da, se învaţă tehnici de baston scurt (jo-jutsu), de sabie de lemn (boken-jutsu) şi de sabie (aikiken).

 • Practicarea unei arte martiale nu este o activitate care intra in contradictie cu religia mea?
   • Respectarea tradiţiilor şi religiilor celorlalţi oameni poate fi făcută preluând idei sau practici, acele care ne folosesc în dezvoltarea propriei noastre căi spirituale şi nu contravin principiilor noastre.
   • Nu. Nu credem că există vreo religie care să fie împotriva învăţării unui mod de autoapărare, în aşa fel încât să nu rănim adversarul. Aikido nu este o religie sau o sectă. Aikido este o artă. Aikido mai este numit şi arta păcii. Poate fi acesta un lucru rău ?

AIKIDO PENTRU COPII

 • De la ce vârstă se poate practica Aikido?
 • De la vârsta de 4-5 ani, în funcţie de dezvoltarea copilului.
 • Ce învaţă copilul prin practicare Aikido?

Copilul învăţă ce este disciplina, învăţă să-şi coordoneze mişcările corpului, se dezvoltă atenţia şi echilibrul. De asemenea, învaţă să colaboreze cu ceilalţi copii, astfel încât să formeze toţi o echipă.

 • Sfatul medicului.

În fiecare an este obligatorie prezentarea unei adeverinţe medicale care să ateste că practicantul este apt pentru antrenamentele de Aikido.

Te aşteptăm cu drag !

ATENŢIE !

ANTRENAMENTELE SE ŢIN ŞI PE PERIOADA VACANŢEI!

ADRESĂ ŞI PROGRAM SALĂ

0723.079.254

0760.289.846

aikido.sky@gmail.com

facebook:aikido.sky

facebook: SkyfitnessBucuresti

PROGRAM ANTRENAMENT

LUNI: 17:00-18:00; 20:00-21:00

JOI: 17:00-18:00; 20:00-21:00

SÂMBĂTĂ: 11:00-12:30; 12:30-14:00

DUMINICĂ: 11:00-12:30; 12:30-14:00

ANTRENAMENTELE SUNT TINUTE DE:

Sensei Radu Traian DRIG

Centura Neagra 1 Dan AIKIDO

Notă:

Antrenamentele se adresează tuturor categoriilor de vârstă sau sex si se efectueaza la Sky Fitness, sala de fitness, aerobic, aikido din sector 2, Colentina, Obor, Fundeni, Doamna Ghica, Teiul Doamnei, Baicului, Andronache.

Lasă un răspuns