Aikido pentru copii si adulti

De sambata, la SKY FITNESS NUTRITION CENTER din Colentina, am introdus si clasele de aikido, atat pentru copii cat si pentru adulti. Ce inseamna mai exact aikido? Majoritatea parintilor cand aud despre aikido, asociaza imediat cu karate si de multe ori cu refuzul de a lasa copii sa practice acest sport frumos. “Nu vreau copilul meu sa fie lovit cu pumnul in fata”, mi-a replicat o clienta, nestiind de fapt ce inseamna aces sport. Aikido este o arta martiala japoneza. La nivel pur fizic este o arta ce include tehnici derivate din Jujitsu si Kenjutsu. Aikido nu are ca scop lovirea oponentilor cu pumnul sau cu piciorul, ci mai degraba folosirea energiei atacatorilor pentru a obtine controlul asupra lor prin imobilizare sau pentru a-i proiecta la distanta.

Acum sa vedem de ce este benefic pentru copii acest sport:

•      stimularea atat a corpului cat mai ales a mintii cu situatii complexe, care ne fac sa gandim cum sa tratam o anumita situatie
•      efortul fizic este in stransa legatura cu exercitiile de respiratie,
•      studiul intelectual este corelat cu pasiunea pentru cunoasterea unei filosofii orientale, creata de un japonez cu o bogata cultura occidentala,
•      integrarea intr-un mediu in care oamenii impartasesc si se dedica aceleiasi pasiuni,
•      invatarea unei lectii de viata foarte importanta care se insuseste odata cu bazele aikido: fiecare cadere are ca rezultat final ridicarea inapoi in picioare.

Cum s-ar desfasura un antrenament de aikido: doi parteneri ce practica forme prestabilite, mai degraba decat practica libera. Modelul de baza este ca cel care primeste tehnica (uke) sa initieze un atac impotriva celui care executa tehnica (nage), care neutralizeaza acest atac cu o tehnica de aikido. Cel care se apara (nage) invata sa se armonizeze cu energia de atac si sa o controleze, folosindu-si pozitia si sincronizarea pentru a-l mentine pe uke dezechilibrat. Cel care a ataacat (uke) invata sa devina calm si flexibil cand este in dezavantaj, dar si tehnici prin care sa isi redobandeasca echilibrul si sa isi acopere punctele vulnerabile.
Orele de la sfarsitul saptamanii au fost pline de amuzament si voie buna iar copii prezenti au fost captivati de antrenament. Va asteptam in fiecare sambata si duminica incepand cu ora 11. In general vorbind, nu numai de aikido, orice sport este benefic sanatatii, mai ales intr-o era in care lipsa miscarii in randurile copiilor si tineretului isi spun cuvantul din ce in ce mai mult. Boala secolului este obezitatea asa ca atentie mare!

Lasă un răspuns