Creatina

Cred ca acest supliment este printre cele mai utilizate suplimente din ziua de azi. Aud frecvent in sali ca practicantii acestui sport, fitness, folosesc creatina insa putini stiu care este rolul ei.

Creatina este un compus natural care se regaseste in organism, cea mai mare parte a ei aflandu-se in muschii scheletici. Este folosita in producerea energiei, energia pe care o elibereaza se numeste adenozin trifosfat(ATP) ,fiind unul din sistemele energetice ale organismului.

Ce este de fapt creatina? Este o substanta care se gaseste in organismele noastre si este compusa din 3 aminoacizi: arginina, glicina si metionina. O sursa importanta de creatina o gasim in carnea rosie. Corpul nostru produce in jur de 2gr. de creatina zilnic, 40% din ea gasindu-se in stare libera si 60% sub forma de creatina fosfat.

Rolul principal al creatinei este de a produce energie si de a volumiza muschii ( retinerea apei in muschi), mai exact hidrateaza celulele musculare. Atunci cand crestem concentratia de creatina in celula musculara, aceasta atrage mai multa apa in celula.

Creatinei absorbita in organism i se ataseaza o grupare fosfat formand impreuna o molecula de creatin fosfat (CP). Primul substrat energetic al corpului este ATP- adenozintrifosfat care ofera energie pentru orice functie sau activitate a corpului. Din pacate acesta se consuma foarte repede iar corpul nostru are nevoie de energie. Urmatorul substrat energetic este creatina asadar concluzia este ca suplimentarea cu creatina ne ofera mai multa energie si forta. Dupa epuizarea creatinei organismul foloseste celelalte sisteme energetice ale corpului, glicogenul, grasimile..etc. In timpul efortului cu greutati rezerva de creatina se epuizeaza intre 4-8 secunde de la inceperea efortului. Conform Jurnalului de Sport Stiinta si Medicina, suplimentarea de creatina poate crește puterea și performanța maximă de până la 15% în exercițiu de mare intensitate.

 

Creatina existenta pe piata se afla sub forma de capsule, pudra, lichida, pastile. Administrarea ei se face de obicei inaintea antrenamentului, nu dupa, asa cum aud foarte multi in sali. In momentul inceperii folosirii ei, se face prima data o faza de incarcare, 5-7 zile se folosesc 15 g zilnic impartita in 3-4 reprize. Dupa aceasta faza urmeaza una de intretinere, 5 gr zilnic. Este de preferat sa fie consumata la o masa deoarece insulina ajuta la transportul moleculelor de creatina in celulele musculare si cu multa apa( circa 400-500 ml apa la administrarea ei).

Va dorim spor la antrenamente! Sky Fitness, sala de fitness, aerobic din zona Fundeni, Colentina.

Un comentariu

  1. Pingback:Creatina si rolul ei – adir florin

Lasă un răspuns